Veelgestelde vragen - Vragen rondom de wet

 • De Telecommunicatiewet regelt onder meer de instelling van het Bel-me-niet Register. Het Bel-me-niet Register regelt de inschrijving van natuurlijke personen die geen ongevraagde telecommunicatie willen ontvangen. Het Bel-me-niet Register is dus alleen voor natuurlijke personen. Dat zijn consumenten en bepaalde bedrijven zoals vennootschappen onder firma, maatschappen en eenmanszaken. Een BV, NV, of ander rechtspersoon kan geen telefoonnummers blokkeren in het Bel-me-niet Register.

 • Indien u staat ingeschreven in het Bel-me-niet Register, mag u toch nog gebeld worden door bedrijven of organisaties waar u klant van bent, of waarvan u klant geweest bent. Tevens mag u nog gebeld worden indien u gevraagd hebt om een telefoongesprek, bijvoorbeeld bij een offerte aanvraag of enquête.

  Tijdens elk telemarketinggesprek hebt u echter wel de mogelijkheid om gebruik te maken van uw recht van verzet. Dit betekent dat u tijdens ieder ongevraagd telefoongesprek aan kunt geven dat u in de toekomst niet langer gebeld wilt worden door het bellende bedrijf of organisatie. Dit bedrijf of deze organisatie moet uw telefoonnummer direct uit alle eigen bellijsten verwijderen zodat u in het vervolg niet meer door hen gebeld wordt (tenzij u hier om heeft gevraagd).

  Ook als u ingeschreven staat in het Bel-me-niet Register en u wordt gebeld door een bedrijf of organisatie waar u klant bent (geweest), kunt u dus gebruik maken van uw ‘recht van verzet’.  Het bedrijf of de organisatie die u belt moet u hierover informeren en dit desgewenst direct en kosteloos voor u regelen. Hierna mag u niet meer worden gebeld door het betreffende bedrijf of de organisatie (tenzij u hier om heeft gevraagd).

 • Indien uw telefoonnummer geblokkeerd is in het Bel-me-niet Register, mogen bedrijven of organisaties u niet meer ongevraagd telefonisch benaderen met een aanbod. Tenzij u klant bent of geweest bent van het betreffende bedrijf of organisatie. Of indien u gevraagd hebt om het telefoongesprek, bijvoorbeeld bij een prijsopgave of bij een enquête.

  In ieder telemarketinggesprek hebt u echter wel de mogelijkheid om gebruik te maken van uw recht van verzet. Dit betekent dat u tijdens ieder ongevraagd telefoongesprek aan kunt geven dat u in de toekomst niet langer gebeld wilt worden door het bellende bedrijf. Dit bedrijf of deze organisatie moet uw telefoonnummer direct uit alle eigen bellijsten verwijderen zodat u in het vervolg niet meer door hen gebeld wordt (tenzij u hier om heeft gevraagd).

  Op het moment dat u ingeschreven staat in het Bel-me-niet Register en u wordt gebeld door een bedrijf of organisatie waar u klant bent (geweest), dan kunt u dus gebruik maken van uw ‘recht van verzet’.  Het bedrijf of de organisatie die u belt moet u hierover informeren. Ook moeten zij dit voor u direct en kosteloos voor u regelen. Hierna mag u niet meer worden gebeld door het betreffende bedrijf of de organisatie.

  Het recht van verzet heeft alleen betrekking op de bellijsten en ongevraagde telefoontjes van het bedrijf of de organisatie die u op dat moment belt. Dat bedrijf mag u in de toekomst niet meer bellen. Dit staat los van het Bel-me-niet Register. Bij het Bel-me-niet Register kunt u uw recht van verzet dus niet kenbaar maken en effectueren.

Blokkeer uw nummer

Consumenten kunnen hier hun telefoonnummer(s) inschrijven om niet meer benaderd te worden met een telefonisch aanbod.

Blokkeer telefoonnummer

Veelgestelde vragen

Overige vragen